Pe măsură ce sărbătorile de iarnă se apropie, românii își fac listele de cumpărături pentru mesele festive. Porcul, cozonacii, ouăle, uleiul și alte ingrediente necesare preparatelor tradiționale devin vedetele rafturilor magazinelor. Totuși, în efortul de a reduce cheltuielile în această perioadă costisitoare, mulți sunt tentați să cumpere produse alimentare cu preț redus. Această decizie, deși aparent avantajoasă, poate ascunde pericole majore pentru sănătate, avertizează specialiștii.
Medicul Tudor Ciuhodaru a atras atenția asupra riscurilor asociate achiziției de alimente cu preț redus în preajma sărbătorilor, mai ales atunci când acestea sunt aproape de termenul de expirare sau depozitate în condiții necorespunzătoare.
Porcul este simbolul gastronomic al Crăciunului în România, însă nu este singurul aliment de pe lista românilor în această perioadă. Ouăle, uleiul, făina și alte ingrediente esențiale sunt achiziționate în cantități mari, dar medicul Tudor Ciuhodaru subliniază importanța verificării fiecărui produs înainte de a ajunge în coșul de cumpărături.
„Nu doar porcul este vedeta Sărbătorilor, se folosesc în casă și ouă și ulei. Bine ar fi ca atunci când intrăm în magazin să nu avem o problemă să ne uităm la ele. Trebuie să știm câteva lucruri elementare atunci când intrăm și cumpărăm dintr-un magazin: să verificăm data expirării, să vedem dacă au fost depozitate în condiții corespunzătoare pentru că se vede când stau aruncate pe afară”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru pentru WOWbiz.ro.
Un alt aspect esențial este starea produselor. Culoarea, mirosul și aspectul general pot indica dacă alimentul este proaspăt sau nu. Este important să evităm produsele care prezintă semne de alterare, chiar dacă prețul lor este atractiv.
„Mai trebuie să vedem să nu aibă elemente organoleptice să vedem că nu există: modificări de culoare, miros și să vedem exact dacă ce este mai ieftin nu cumva este foarte aproape de termenul de expirare.”, a continuat acesta.